MENU

20 oktober 2020

INCUBATOR B. AMSTERDAM MAAKT SPRONG NAAR NEW YORK

De toonaangevende Nederlandse kraamkamer voor start-ups, B. Amsterdam, maakt de oversteek naar de Verenigde Staten. Met de stad New York is afgesproken een pand van 10.000 m2 aan de waterkant van stadsdeel Brooklyn te betrekken. B. Amsterdam wil met de huisvesting in New York Nederlandse en andere Europese bedrijven helpen om hun activiteiten op te schalen in de Vs.
De plannen worden woensdagmiddag lokale tijd toegelicht door locoburgemeester Alicia Glen van New York en Kajsa Ollongren, wethouder wethouder van economische zaken van Amsterdam. Ollongren is deze week in New York voor een ‘cultuurmissie’ waaraan meer dan zestig kunstinstellingen deelnemen.

Samenwerking

De oversteek van B. Amsterdam vloeit voort uit een samenwerking tussen de stad Amsterdam en New York ‘om het succes van startende bedrijven in de ICT- en de creatieve sector te vergroten’. Zomer vorig jaar sprak Ollongren al met Glen over het openen van een fysieke locatie voor Nederlandse start-ups in New York door B. Amsterdam. New York en Amsterdam zeiden de uitwisseling van start-ups te gaan ‘faciliteren’. Toen werd ook afgesproken dat opleidingsinstituut New York Code + Design Academy kantoor zou houden in B. Amsterdam. Afgelopen voorjaar bezocht Ollongrens New Yorkse ambtsgenoot start-ups in Amsterdam.

De investeerder achter B. Amsterdam is Timeless Investments, een investeringsmaatschappij van de vastgoedfamilie Van Veggel. Hans van Veggel was dinsdag in New York voor een bezichtiging van het pand dat van de stad wordt gehuurd. Hij weigerde dinsdag commentaar, net als directeur Ricardo van Loenen. B. Amsterdam is in 2014 opgericht door Van Loenen, Guus Meulendijks en Bas van Veggel, zoon van Hans van Veggel.

Startupbootcamp

Ook incubator Startupbootcamp, voor de helft in Nederlandse handen, is bezig met uitbreiding in de VS. Het heeft al een vestiging in Miami. In Amsterdam is het gehuisvest bij B. Amsterdam. ‘We trekken samen op, maar het is een separate onderneming’, laat Mesut Celebi van Startupbootcamp in New York weten. ‘Wij zijn van plan onze “accelerator” bij ze te vestigen. Dat zou met tien start-ups meteen een behoorlijke bezetting zijn.’
B. Amsterdam biedt huisvesting aan creatieve bedrijven en start-ups maar deed dat tot nu toe alleen in Amsterdam. Het bedrijf heeft de beschikking over een voormalig IBM-gebouw dat lange tijd leegstond. Vorig jaar is een tweede pand geopend. In totaal heeft B. Amsterdam in de hoofdstad 28.000 vierkant meter in gebruik.

Industrieterrein

In New York vestigt B. Amsterdam zich in de Brooklyn Navy Yard, een deels besloten industrieterrein van de stad. Het pand zal nog gerenoveerd moeten worden. De plaats wint de laatste jaren aan populariteit bij kleurrijke ondernemingen. Zo opent de Brooklyn Brewery hier een vestiging. Afgelopen zomer maakte incubator 1776 uit Washington bekend een verdieping te openen.

Bron: fd.nl (07-10-2016)
Auteur: Gerben van der Marel