MENU

27 oktober 2020

BAS VAN VEGGEL NR. 1 | TOP-20 ONTWIKKELAARS 2019

Bij commercieel vastgoedprojecten zijn vooral ontwikkelaars die gespecialiseerd zijn in logistiek, transformatie en herontwikkeling gestegen in de Top-101 Ontwikkelaars.

Bedrijven als DHG, Heylen Warehouses, WDP, Prologis en Somerset behoren tot de stijgers. Foolen en Reijs zijn dankzij tal van kantoortransformaties in de top­10 terecht gekomen. In de hoogste regionen vinden we oude vertrouwde namen: Van Veggel, Meijer, Wessels en Van Oostrom. Unibail–Rodamco– Westfield met nieuwe directeur Nederland Bart van Twillert dankt zijn notering aan de Mall of The Netherlands.

(1) Bas van Veggel, COD en Timeless Investments
Bas van Veggel is als mede­aandeelhouder actief betrokken bij ontwikkelaar COD en samen met zijn broer Tim van Veggel stuurt hij de vastgoedbelegger Timeless Investments aan. Vader Hans opereert op de achtergrond. Bovendien heeft Bas B.Amsterdam opgezet, een innovatief werkconcept in de Riekerpolder waarvan er nu twee zijn. Zie ook de lijst met private beleggers.

(2) Enno Otten, COD en Borghese
Als directeur van COD en van Borghese Real Estate is Enno Otten betrokken bij tal van grote ontwikkelingen, zowel nieuwbouw (zoals NHow Amsterdam RAI) als transformatie (Maanplein te Den Haag). COD ontwikkelt ook woningen op de Kop Zuidas, de NDSM­werf en in Haarlem. Borghese is 20 jaar geleden ontstaan als ontwikkelaar van binnenstedelijke locaties en logistiek vastgoed.

(3) Bart Meijer, MRP Development
MRP Development is de ontwikkeldochter van Meijer Realty Partners, het vastgoedbedrijf waar Bart Meijer (zoon van MAB­oprichter Ton Meijer) aan het roer staat. Sinds de start in 2016 is het uitgegroeid tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van Nederland. Dankzij de aankoop van Megastores in Den Haag in 2015 en de overname van een groot deel van de projectenportefeuille van ASR een jaar later is het hard gegaan.

(4) Dick Boers, VolkerWessels
Beslisser voor de vastgoedontwikkelingen van het beursgenoteerde VolkerWessels is Dick Boers. Hij is op afstand verantwoordelijk voor de resultaten van de tal van zelfstandig opererende bedrijven, zoals G&S Vastgoed, SDK, VolkerWessels Vastgoed en Bouwontwikkeling Jongen. Hij maakt sinds 2006 deel uit van het bestuur en ging in 1989 aan de slag bij het bouwconcern.

(5) Bart van Twillert, Unibail–Rodamco–Westfield
Bart van Twillert is sinds september vorig jaar de nieuwe directeur van de Nederlandse winkelcentra van Unibail–Rodamco–Westfield. De grootste is Mall of the Netherlands in Leidschendam, die na de zo’n € 500 mln kostende herontwikkeling en uitbreiding 117.000 m2 zal meten. Van Twillert begon 12 jaar geleden bij Rodamco.

(6) Coen van Oostrom, Edge Technologies/OVG
Zijn naam is verbonden aan OVG (Van Oostrom Vastgoed), maar de nieuwe onderneming Edge Technologies wordt steeds meer naar voren geschoven. Coen van Oostrom richtte in 1997 zijn vastgoedonderneming op. OVG/Edge Technologies realiseerde onder meer Spark in Amsterdam als tijdelijke kantoorlocatie voor EMA en het hoofdkantoor voor Triodos in Zeist.

(7) David Hart, DHG
DHG wil zich de komende jaren meer richten op de logistieke portefeuille. Daartoe heeft de onderneming van David Hart een aantal panden verkocht, zoals het voormalige ABN Amro­kantoor aan de Kneuterdijk in Den Haag, dat wordt getransformeerd naar hotel. Doel is meer in te zetten op de ontwikkeling van Smartlogs. Bij het aan de Nieuwe Maas in Schiedam gevestigde bedrijf werken nu 23 mensen. Zie ook de lijst met private beleggers.

(8) Wim Heylen, Heylen Warehouses
Wim Heylen is bestuursvoorzitter van de Belgische ontwikkelaar en belegger Heylen Group. Die heeft verschillende grote distributiecentra in Nederland in aanbouw of ontwikkeling, in Almelo, Venlo, Roosendaal, Berkel en Rodenrijs, Etten­Leur en Weert. Hij werkt samen met Ralph Caspanni als partner voor de Nederlandse tak. Voor logistiek vastgoed is de naam Heylen Warehouses geïntroduceerd, om onderscheid te maken met andere activiteiten die onder de groep vallen, zoals een muntfabriek, koelvitrines en het Italiaanse keukenmerk Boretti.

(9) Lee en Tom Foolen, Foolen & Reijs/Citypads
Gestart vanuit Eindhoven timmeren de broers Lee en Tom Foolen samen met zakenpartner Marc Reijs nu ook hard aan de weg in de Randstad, met de transformatie van kantoren naar woningen. Ze richtten het bedrijf in 2007 op en kregen dankzij de kantorencrisis en de krimp van Philips de wind in de rug. Hierdoor kwam veel vastgoed beschikbaar. Met toestemming van de beroemde Rotterdamse zanger zijn de torens op het Marconiplein in Rotterdam omgedoopt tot Lee Towers.

(10) Menno Overtoom, Klépierre
Terwijl het toenmalige bestuur van Corio inmiddels volledig vertrokken is, blijft Menno Overtoom op zijn post als projectdirecteur voor de herontwikkeling en uitbreiding Hoog Catharijne in Utrecht (100.000 m2). Het zorgt ervoor dat de Franse beursgenoteerde winkelbelegger in de top van de ontwikkelaars in Nederland staat. Klépierre heeft ook nog Alexandrium, Villa Arena, Almere Centrum en de Markthal in portefeuille.

(11) Arno van der Voort/Hans de Jong, Provast
Provast startte in 1985 als ontwikkelaar die zich richt op binnensteden, waarbij zoveel mogelijk op het totale gebied wordt ingezoomd. Vijf partners en in totaal 30 medewerkers opereren vanuit De Monarch in het Haagse Beatrixkwartier, met Arno van der Voort en Hans de Jong als managing partners. Sinds de crisis heeft Provast weer meer kantoorprojecten in portefeuille, zoals de transformatie van het vroegere hoofdkantoor van AkzoNobel op de Zuidas naar hotel.

(12) Michiel Assink, WDP
Michiel Assink is sinds een jaar algemeen directeur van WDP Nederland. Ons land wordt steeds belangrijker voor deze Belgische logistiek vastgoedbelegger, zeker nadat WDP in 2015 ook een notering kreeg aan de Amsterdamse beurs. WDP is al meer dan 12 jaar ook actief in Nederland en heeft in die tijd hier een portefeuille opgebouwd van circa 1,7 mln m2. De totale portefeuille is circa 4 mln m2 groot. Joost Uwents en Tony de Pauw zitten aan het stuur bij de moeder.

(13) Sander Breugelmans, Prologis
Sander Breugelmans is de opvolger van Bram Verhoeven als country manager Benelux van Prologis. Verhoeven is benoemd tot regional head Northern Europe. Breugelmans is sinds 2006 werkzaam bij Prologis. Hij is verantwoordelijk voor 1,8 mln m2 aan logistiek vastgoed in Nederland en 300.000 m2 in België. Het grootste distributiecentrum dat Prologis momenteel in aanbouw heeft in Nederland is dat van Arrow Electronics in Venlo.

(14) Joes Daemen, Somerset Capital Partners
Somerset Capital Partners is een vastgoedinvesteerder en ontwikkelaar uit Oisterwijk. Het bedrijf is opgericht door Joes Daemen, die managing partner is. Hij werkt in een team van 17 mensen (van wie er vijf ook partner zijn) aan projecten als het DC van Mainfreight Europe in Zaltbommel, AMS05 op Schiphol Trade Park en het Flora Holland­terrein op Greenparc Bleiswijk, dat 123.000 m2 groot wordt.

(15) Ronald Huikeshoven, AM
Sinds juli 2016 is Ronald Huikeshoven directievoorzitter van AM, de ontwikkeldochter van bouwconcern BAM met circa 180 medewerkers. Hij werd in 2007 benoemd tot directeur AM Noordwest. In die rol was hij mede­ initiator van vele nieuwe woonconcepten in de Metropoolregio Amsterdam, zoals Summertime (Zuidas) en B’Mine (Overhoeks). Grote projecten waarmee AM zich nu bezighoudt zijn onder meer de herontwikkeling van de Bijlmerbajes, Crossover op de kop van de Zuidas en de Merwedekanaalzone in Utrecht.

(16) Sander van Oss, Eelco Nettinga, Arjen Seckel, NEOO
Partner/ontwikkelaars Sander van Oss, Eelco Nettinga en Arjen Seckel (allen ex­Multi­collega’s) zijn samen met nog 11 collega’s actief over de volle breedte van vastgoedontwikkeling. Belangrijke klanten zijn Wereldhave, die NEOO voor verscheidene winkelcentra heeft ingeschakeld, Kroonenberg en Van Herk. NEOO ontwikkelt ook voor eigen rekening en risico, bijvoorbeeld in Nieuwegein.

(17) Job Dura, Dura Vermeer
Familiebedrijf Dura Vermeer telt 2500 medewerkers en is een van de grootste bouwconcerns van Nederland. Job Dura, zoon van Daan en vijfde generatie Dura, trad in 1990 in dienst en werd in 2010 benoemd als bestuursvoorzitter. Vastgoedontwikkeling is een belangrijke tak van sport voor Dura Vermeer, getuige projecten als Pontsteiger in Amsterdam (met MJ de Nijs) en het Noordgebouw in Utrecht (met Vorm). In Wageningen bouwt Dura Vermeer het Global Foods Innovation Centre van Unilever.

(18) Daan van der Vorm, Vorm
Ontwikkelende bouwer Vorm is een familiebedrijf met Hans Meurs als algemeen directeur en Daan van der Vorm als directeur­eigenaar. Vorm heeft 275 medewerkers. In de woningontwikkeling is het een top­10 speler, mede dankzij transformaties (zoals het voormalige ministerie van Sociale Zaken, samen met MRP) en gewonnen tenders in Amsterdam. Na 100 jaar verruilt de onderneming dit jaar standplaats Papendrecht voor het monumentale kantoor De Nieuwe Maaskant in Rotterdam.

(19) Léon Heddes, Heembouw
Sinds 1 januari vorig jaar is Léon Heddes algemeen directeur Heembouw Werken en verantwoordelijk voor projecten met bedrijfsruimten en kantoren. Eerder vervulde hij verschillende directiefuncties in de bouw­ en vastgoedsector en hij was voor zijn overstap directeur projectontwikkeling bij Amvest. Het bedrijf uit Roelofarendsveen doet ook veel woningontwikkeling. Algemeen directeur is Peter Lammertink en bij het gehele bedrijf werken 270 mensen.

(20) Coert Zachariasse, Delta Development Group
Coert Zachariasse is eigenaar en ceo van Delta Development Group (in 1988 opgericht door zijn vader Chris) en consultancybureau Zachariasse Consulting. De ontwikkelaar met 17 mensen in dienst heeft in Park 20|20 te Hoofddorp een aantal duurzame kantoorpanden gerealiseerd volgens het cradle­to­cradle­principe. Ook voor de nieuwbouw naast het Onderwijs­ en Cultuurcomplex in Den Haag werkt hij samen met Reggeborgh en VolkerWessels. Delta Development is tevens actief in Duitsland.